Нашият полицейски инспектор Тайм, помолил двама полицаи да отидат на местопрестъпление в едно село в Източен Египет и да опишат вещите там. Тъй като било вече тъмно и навън валяло, а селото – отдалечено от гарата, те решили да направят доклад по думите на селянина, който открил трупа, и да го представят, все едно са били там. Речено – сторено. Но веднага след прегледа на инспектор Тайм, те били наказани за фалшифициране на доклада. Докладът гласял следното:

“Когато стигнахме мястото, вратата беше отворена и мъж на видима възраст между 40/45 седеше мъртъв на стол. Единствената крушка в стаята беше изгоряла. Имаше включен вентилатор. Пред стола с трупа имаше маса. На нея бяха поставени следните неща: отворена бутилка с отрова, наполовина пълна бутилка с вода, един химикал, вестник, отворен на 9-10 страница, календар, на който беше отбелязана датата 26 април, една монета от 50 стотинки, една тетрадка. Също така в стаята имаше и едно тясно легло. По всичко личи, че човекът се е самоубил.”

Как инспекторът е разбрал, че докладът е фалшив, след като не е бил на местопрестъплението и не е разговарял със свидетели?

Comments

comments