Нашия полицейски инспектор Тайм, помолил двама полицая да отидат на местопрестъпление в едно село в източен Египет и да опишат вещите там. Тъй като било вече тъмно и валяло, а селото – отдалечено от гарата, те решили да направят доклад по думите на селянина, който открил трупа и да го представят, все едно са били там. Речено – сторено. Но веднага след прегледа на инспектор Тайм, те били наказани за фалшифициране на доклада.Докладът гласи следното:

“Когато стигнахме мястото, вратата беше отворена и мъж на видима възраст между 40 и 45 седеше мъртъв на стол. Единствената крушка в стаята беше изгоряла. Имаше включен вентилатор. Пред стола с трупа имаше маса. На нея бяха поставени следните неща: отворена бутилка с отрова, наполовина пълна бутилка с вода, един химикал, вестник, отворен на 9-10 страница, календар, на който беше отбелязана дата 26 април, една монета от 50 стотинки, една тетрадка. Също така в стаята имаше и едно тясно легло.

По всичко личи, че човекът се е самоубил.”

Как инспекторът е познал, че е бил фалшив, като не е бил на мястото на убийството, както и не е разговарял със свидетели?

Comments

comments